Wednesday, April 21, 2010

Apakejadahnya Animator?


Selalu orang tanya apa pekerjaan aku, bila aku jawab animator, kebanyakkannya akan buat muka blur & misunderstood dengan kartunis. Well, kalau aku translate dalam bahasa melayunya, juruanimasi, lagilah orang tak paham, & mostly aku akan explain, "ala, keje buat kartun TV tu, macam Upin-Ipin, tapi 2D jelah". Sigh. Terpaksa gunakan Upin Ipin yg popular tu & ntah paham ke tak dorang 2D atau 3D.

Jadi korang tau ke apa sebenarnya animator?

Well, jika dilihat sebenarnya pekerjaan animator ni dah lama ada kat dalam alammaya ni. Cuma tak ramai yang tahu. Yelah, we are from world of geeks hehe.. Tapi kalau cakap Walt Disney mesti korang tahu, animation atau istilah yg lebih general - kartun; animator lah individu yang bertanggungjawab menghasilkannya. Dan Walt Disney adalah pioneer atau peneraju utama industri animation di dunia ini. Dan mostly director2 hebat sekarang ni macam Richard Williams (Who Framed Roger Rabbit) & Tim Burton (A Night Before Christmas) daripada animator Walt Disney.

Actually, ada movie yang menceritakan susah senang animator Walt Disney ni, sekaligus ia adalah sejarah asal usul animator tu sendiri, check out Waking Sleeping Beauty (2010). Aku tak tengok pun lagi movie ni tapi trailernya membuktikan its worth to watch it! Dan rottentomatoes.com pun bagi 71% untuk review mereka bermakna cerita ni memang btol2 bagus! Well, enough said, kalau korang nak tau, what animator really is, just check out this movie! :D

check out www.wakingsleepingbeautymovie.com for more info, sapa dapat download please share with me ;p

2 comments:

  1. bile release movie ni? menarik sangat

    ReplyDelete
  2. tak release kat malaysia rasanya
    download, atau cari dvd! :P

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails